Херсонес збагатив карту культурної спадщини ЮНЕСКО

“Факт того, що Херсонес віднині значитиметься в списку Світової спадщини, означає не лише те, що він опиниться на світовій карті культурної спадщини та туризму», – коментує подію Хосе Роман Леон Лора, керівник відділу економічного співробітництва, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні, – «Це також є ключовим фактором покращення загального підходу до управління культурною спадщиною в Українці в цілому й у Криму зокрема». За його словами, внесення до престижного реєстру передбачає чіткі зобов’язання для центральної та регіональної влади в Україні. «Ця номінація, активно підтримувана Євросоюзом, – це честь та виклик для української влади», – підсумовує пан Леон Лора.

20 вересня цього року «Херсонес Таврійський» офіційно отримав сертифікат Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Такий статус стародавньому місту було присвоєно 23 червня 2013 року під час 37-ї сесії Комітету ЮНЕСКО у Камбоджі. Херсонес, заснований дорійцями, зберіг сліди епохи грецької колонізації, Римської та Візантійської імперій.

Херсонес став одним із 1000 об’єктів, відібраних завдяки їхній надзвичайній цінності, та сьомим об’єктом від України. Очікується, що внесення міста до переліку світової спадщини активізує культурний туризм та збільшить зобов’язання української влади щодо охорони пам’ятки.

Грецькі воїни та середньовічні лицарі театралізованим дійством завершили церемонію вручення сертифікату ЮНЕСКО. Спеціально до події «Укрпошта» випустила тематичну поштову марку «Херсонес Таврійський». Урочистості відвідали Хосе Роман Леон Лора, керівник відділу економічного співробітництва, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні, та Енцо Даміані, Координатор об’єднаної ініціативи ЄС по АРК та Севастополя.

Заповідник «Херсонес-Таврійський» було внесений до попереднього списку об’єктів Світової спадщини ще 1989 року. Понад два десятиліття знадобилося для повноцінного включення до списку ЮНЕСКО. Зміні статусу передувала масштабна підготовка за участю місцевої команди та фахівців проектів ЄС. Зокрема, у рамках проектів «Дослідження для популяризації культурної спадщини в Криму» та «Підтримка і диверсифікація кримського туризму» було надано консультації з підготовки досьє для номінації та плану управління, потрібних для успішної подачі заявки в ЮНЕСКО.

Європейський Союз, що активно підтримує охорону культурної спадщини АР Крим із 2011 року,  і надалі підтримуватиме «Херсонес Таврійський». Відповідно до рекомендацій Міжнародної Ради з питань пам’ятників та видатних місць, на сьогодні здійснюються підготовчі роботи з майбутнього розширення території пам’ятки – через приєднання до неї значної частини Хори Таврійського Херсонесу на Тарханкутському півострові.

ЄС також підтримуватиме Україну в номінуванні наступної запропонованої пам’ятки – „Історичне середовище Бахчисараю – столиці Кримського Ханату”. Відповідно до дорожньої карти, розробленої експертами ЄС, задля цього необхідно провести значний обсяг робіт. Очікується, що номінація буде оцінена під час 39-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини, що відбудеться у середині 2015 року.

Джерело: Новини співпраці з ЄС, бюлетень Представництва ЄС в Україні

URL

Залишити коментар