Візантійські мотиви та європейські уявлення про прекрасне: У Слов’янську відкриється виставка сучасних ікон відомого реставратора Лева Скопа

6146

12 серпня в Слов’янську («Теплиця», вул. Рози Люксембург, 53) у рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» відбудеться відкриття виставки ікон, написаних на ґонті з церкви святого Юра у Дрогобичі. Автори ікон – Лев Скоп та мистецьке об’єднання «Кактус».

Близько 30 років художник і мистецтвознавець Лев Скоп займається реставрацією розписів церкви святого Юра у Дрогобичі, внесеної до переліку пам’яток архітектури ЮНЕСКО. У храмі почали замінювали стару ґонту – покрівельний матеріал з дощечок. Митець почав писати на них лики святих. Так народився новий погляд на сакральне мистецтво. Ідею Лева Скопа прийняли і продовжують його учні та учасники мистецької групи «Кактус». Роботи цих художників і склали експозицію виставки «Стіна».

Мистецький проект «Стіна» – це композиція з автентичних дощечок різної величини, на яких написані образи найбільш шанованих в Україні святих. Виставка має освітній характер і ставить за мету познайомити глядача з традицією українського іконопису. Оригінальність якої полягає у поєднанні митцями українського мислення, менталітету, душі з візантійськими мотивами та європейським уявленням про прекрасне. Таким чином, відроджуючи та творячи нову традицію українського іконопису.

«Стіни бувають різними: одні захищають, одні підтримують, інші є перешкодою. Часто перешкодою для діалогу є стіна ідеологічна, до якої важко наблизитися. Інколи нам здається, що ця стіна є страшною і не піддається підкоренню, адже ми не знаємо з якого боку до неї підійти і що стоїть за нею», — пояснює ідею проектукуратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру Леонід Марущак. – Мистецький проект «Стіна»  – це той випадок, коли варто наблизитися до перешкоди та оцінити її як «перепону». Детально вивчити і врешті розібратися, що саме спричиняє труднощі. Оцінити ситуацію й почати працювати разом по обидві сторони перешкоди над усуненням стіни».   

Лев Скоп –  мистецтвознавець, художник-реставратор, іконописець, поет, музикант, учасник творчого об‘єднання «Кактус». До 2013 року – викладач Львівської академії мистецтв. Багаторічний дослідник дрогобицької дерев’яної церкви святого Юра, провідний працівник музею «Дрогобиччина». Активний учасник Євромайдану.

Фільм про Лева Скопа та підготовку виставки

URL

Залишити коментар