Български екип проучва християнски паметници в Албания

През 2010 наш екип предприема изследване на християнски паметници на територията на днешна Албания, известна в историческите извори като Илирикум. В град Балши, в югозападната част на страната, българите фотографират надпис от IX в., който свидетелства за покръстването на българския владетел Борис I “заедно с дадения му от Бога народ в лето 6374”. По сегашното летоброене това е периодът между 1 септември 865 г. и 31 август 866-а.

Известно е, че в онова време българската държава е стигала до тези места. Сега надписът е върху две плочи. Едната е копие на оригинала, който е на гръцки, другата е с превода му на албански език. Оригиналният надпис, издълбан върху мраморен стълб, се съхранява в Археологическия музей в Тирана. А негов гипсов отпечатък се пази в Националния археологически институт с музей в София. През 2006 г. в Балши е издигната малка кръстокуполна църква с дарение от бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, син на последния български монарх цар Борис ІІІ.

„Тръгнахме да събираме сведения за християнството въобще в Албания – разказва доц.д-р Емил Иванов от Богословския факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”. – Бяхме удивени от това, което се разкри пред нас като култура и история. Опитахме се да документираме всичко, което срещнахме по пътя си там. Събрахме солидни сведения. Акцентирахме главно на паметниците от ранното християнство, което се покрива с късната античност в исторически план, т.е. – времето от ІІІ до началото на VІІ век след Христа. Разбира се, не отказахме да фотографираме и документираме и средновековни християнски църкви. Навсякъде срещнахме широко гостоприемство, хората бяха готови на всичко, за да ни обърнат внимание, да ни предоставят информация.”

Според наблюденията на доц. Иванов християнското наследство в Албания е много добре запазено, независимо от дългогодишния режим на Енвер Ходжа, който в края на 60-те години на XX век забранява изповядването на всички религии в страната и я обявява за първата атеистическа държава в света. Но след 1991 г. християнската традиция се възражда.

„Християнството в страната сега се развива нормално, посочва Емил Иванов. – Липсва какъвто и да е фанатизъм от страна на мнозинството, което изповядва исляма.” Наскоро в Богословския факултет на Софийския университет бе показана изложба с фотографии, заснети миналата година от доц. Иванов. Те са запечатали християнски паметници от Албания. Освен авторските му фотоси, подредени хронологично, експозицията съдържаше и архивни кадри, предоставени от Марбургския университет в Германия, Историческия музей в Тирана и от Виенската библиотека, както и текстове за всеки от паметниците. Представени бяха и някогашните епископски центрове Аполония и Бутринт. След разпространението на християнството на Балканите един от първите центрове на новата религия е в Бутринт. Градът е разкопан от специалисти на Австрийската академия на науките, а италиански археологически екипи работят в района още през 20-те години на миналия век. Спасени са голямата епископска базилика и интересен баптистерий с прекрасна подова мозайка. Сбирка от раннохристиянска пластика може да се види в Музея за средновековно изкуство в Корча, който от години си сътрудничи с България.

„Осъществяваме връзка с този музей по повод 22-ия Световен конгрес по византинистика, който ще се проведе в София от 22 до 27 август – казва доц. Иванов. – Изложбата е първата предконгресна инициатива, а на самото събитие ще бъдат показани вече резултатите от новата обиколка, която ще направим в Албания. С Музея в Корча предстои да издадем заедно каталог за бъдещата изложба, като е предвидено той да бъде на английски език с резюмета на български и албански. Освен това, вече имаме докторант от Корча в областта на църковната археология, който е с български произход и има около 10-годишна практика в областта на реставрацията.”

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” у нас също има дългогодишно сътрудничество с различни музеи в Албания. Неговият директор проф. д-р Аксиния Джурова разкри, че предстои изложба на украсени гръцки ръкописи от Балканите от периода VI-XIX в. В нея за първи път ще бъдат експонирани християнски ръкописи от Държавния архив в Тирана, както и от Атина, Белград, Букурещ и Охрид.

Автор: Анна Капитанова

URL

Напишіть відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s